Горанов да се маха!

Непрофесионален опит за политически анализ

Goranov

Защо Горанов трябва да си ходи по най-бързия начин.

1. Откровена глупост

Да оставим засега настрана съдържанието на законопроекта и дали е добър или лош. Става дума единствено за това дали вносителя има някаква обосновка за законопроекта си. След един неделен разговор, във вторник (в отсъствието на лидера на лидерската партия) се внася законопроект, който няма никакви предварителни анализи – нито икономически, нито правни, нито ако щете чисто административни – т.е., как точно ще се осъществи. Не видях анализ на следните много важни въпроси:
– как ще се отрази този законопроект в/у капитализацията на пенсионните фондов – т.е., върху стойността на техните акции. Ако следствие на този закон и на мединйните клакьори, дрънкащи непремислени глупости само и само да се харесат на властта акциите на пенсионните фондове загубят само 1% от стойността си на фоиндовата борса – това при общо 8 млрд. лв в тези фондове означава загуба от 80 милиона лева!!!!!!

– тъй като по закон част от парите пенсионните фондове ги държат по банкови сметки, а не във финансови инструменти, изтеглянето на около 600 милиона от банковата система няма ли да предизвика проблеми от типа на КТБ? И без това в Гаранционния фонд няма и стотинка, какво би се случло ако още една банка се срути? Ами ако са две, или три? Къде го тоя анализ, на мен ми изглежда важно, но явно на финансовия министър такива дреболии не му правят впечатление

– в първоначалния си вариант всеки от 4те милиона души, влагали пари в капиталовите пенсионни фондове трябваше изрично да иде да заяви, че неговите пари са си негови и да не се вкарват в общ кюп. Това изобщо възможно ли е да се осъществи административно в сроковете, първоначално заложени в законопроекта?

– правната страна. Не съм специалист, но доколкото помня при предното подобно изземване на средствата от Професионалните Пенсионни Фондове (пак осъществено от правителство на ГЕРБ), Конституционният съд се произнесе, че е нередно и противоречи на Конституцията. Е, и какво – парите вече бяха опукани. Защо се повтаря нещо, при това в значително по-грандиозен мащаб?

– дори самите вносители след няколко дена бурни дебати и критики признаха, че законопроектът е недоизпипан и има лоши страни. Но пък обещаха да го поправят. Извинете, защо трябва да се осерете, пък после да се бършете, не може ли просто да не се осирате?
Накрая – тъй като отговор на тези въпроси няма, остава да си мислим, че или Горанов е откровено глупав, или някой му дърпа конците по някакъв задкулисен начин.

2. Липса на елемнтарна коалиционна култура, вътрешнопартийни боричкания

След като народът избра силно фрагментиран Парламент, беше изключително трудно да се състави правителство. Очевидно е, че правителство е нужно за да се осъществят важната съдебна реформа, и да се отпушат еврофондовете, за пореден път спрени поради недоверие към корпупционните управления, в които участва ДПС. След огромни компромиси беше съставено правителство.
Да скочиш да внасяш законопроект без предварително съгласуване с партньорите е откровено глупаво. В последствие Горанов се държа нагло и арогантно, мерейки проценти. Ало,  и един процент само да се държи от партньор, се налага да се съобразяваш! И това е не само в политиката, това е и в икономиката!
Поведението на Горанов изглежда опит или от явна глупост, или под диктовката вероятно на ДПС да се торпилира така трудно съставената управленска коалиция. Разпадът на тази коалиция означава край на реформата в Съда, т.е., ДПС си запазва отровното влияние. Т.е., отново изниква остро въпросът – Горанов глупав ли е, или е пионка на #КОЙ?

Тъй като ГЕРБ е лидерска партия и Борисов е заявявал, че нищо не става без негово съгласие, изглежда много вероятно Горанов да е спекулирал със съгласието на Борисов пред собствената си парламентарна група. Да, Борисов, а и партньорите на ГЕРБ са дали съгласие да се прави сериозен одит на пенсионната система. Но за 3 месеца, а не за 3 дни в отсъствието на лидера на лидерската партия. Докато Борисов е бил зает да пооправи тъпотиите на коалицията Орешарски, Горанов явно е убедил всички, че Борисов вече е дал санкция и трябва да се следва неговата дума. Цветанов – не че го харесвам – но той поне яде хурката и има повече опит, Цветанов очевидно разбра, че този начин на действие ще създаде коалиционен проблем и заяви, че няма да внесат прибързано законопроекта. Да бе, ама Горанов се обадил, заплашил с оставка (това да го запомним моля!) и в крайна сметка се е наложил над Цветанов. Това тук, честно казано, ми прилича на мерене на пишки, демек, кой е по-близко до Борисов, кой е по-силния в Партията. Ок, нека си се карат, но да не поставят цялата държава в залог на партийните си боричкания!

3. Законопроектът по същество

Не било национализация, не било експроприация и т.н. Дрън-Дрън! Партидите по втория стълб за ЛИЧНИ, и могат да се наследяват! Прехвърлянето им в общия кюп на НОИ (а не например в капиталов фонд на НОИ) ги вкарва в един общ кюп, от който пари получават най-кресливите групи – я цигани, я някакви синдикални групи.
Мантрите, насаждани от ГЕРБерските говорители и клакьори са празни приказки, целящи да се замаже положението.

Що се отнася до сигурността – държавата ни е толкова сигурна, дава такива сериозни гаранции, че при Виденов успя да постигне пенсия от един шпеков салам на месец!
После, пенсионните фондове държат голяма част от парите си в държавни облигации, т.е., прехвърлянето на пари към НОИ ще стане точно с тези облигации. Един вид – държавата вече тези пари ги е изпукала и с/у хартийки е обещала, че ще ги върне. Сега тези хартийки ще идат в НОИ и де факто в НОИ няма да влезе и един лев. Но пък парите на хората вече няма да са лични, а общи.  Маркс, Енгелс, Ленин и Димитров немеят в пролетарски възторг!

4. Бъдещето и доверието

Предвид описаното по-горе в т.1 и т.2 доверието в Горанов е загубено. Кой може да гарантира, че утре няма да сътвори нова глупост или да опита по нов начин да съсипе коалицията?
Някой може ли да даде гаранция, че след 2-4 или повече месеца Горанов няма да реши да си “отмъсти” на критиците си от Реформаторския блок или АБВ чрез недофинансиране на техните министерства? Това не поставя ли в залог пред егото на някакъв арогантен глупак цялата държава?

Борисов – лидер на лидерска партия. Очевидно има огромно обществено недоволство с/у този закон, вече приет. Критики отправиха Банковата асоциация, Пенсионните фондове, работодателски организации, партии – Реформаторски блок , АБВ и Патриотичен фронт, плюс няколко непарламентарно представени партии, общественици. Всичко това реално се струпва на имиджа на Борисов, особено ако запази Горанов. Отделно вече изразените съмнения за връзка с ДПС на Горанов още при номинацията ми за министър.

Подкрепата в гласуването от страна на ДПС и част от WC-то, както и мълчаливото одобрение на БСП (те гласуваха “въздържал се”) поставя ГЕРБ и лично Борисов в много трудна ситуация пред собствените му избиратели.
Единственият добър вариант за Борисов е набързо да се отърве от Горанов, да му прехвърли цялата отговорност за това безобразие, Вече го е правил с Дянков, и с Фидосова.
Но ако реши да се държи като магаре на мост и да защитава Горанов – дните на правителството са преброени. Очевидно Местан и Доган са заложили и други капани, защото вече предупредиха, че избори през 2015 са възможни.

Накрая – г-н Борисов – моля приемете оставката на Горанов!