Избори 2013 – как да изберем за кого да гласуваме

oo_1150807Доста отдавна се каня да напиша нещо подобно, покрай всички циркове в последно време все не успявам да напиша анализ как би трябвало да изберем своя фаворит в тазгодишното надбягване на политическия хиподрум.

Основно е, че трябва да се опитаме да мислим безпристрастно. Не по лични симпатии, или групова принадлежност, а с реална оценка на направеното през годините, на предлаганите платформи, на поведението на партиите и водещите им личности. Но за това трябва наистина да се опитаме да мислим трезво и да сме честни със самите себе си.

Какво обикновено се прави, за да стигнем до разумния компоромис. За целта вземаме един лист, делим го на две, и започваме за всяка партия да си записваме положителните и отрицателните неща. Пак повтарям – да е честно.

Та да ги подкарваме. Старал съм се доколкото мога да съм безпристрастен.
Естествено – най-много внимание е обърнато на ГЕРБ И БСП като последни участници във властта и като най-големи политически партии в момента.

gerb

Предимства Недостатъци
1. Освободени еврофондове в областта на инфраструктурата и земеделието, макар и накрая съмнително.

2. Въвеждане на правила в храните и стандарта “Стара Планина”

3. Спиране на безумието АЕЦ Белене, макар и след 3 годишно увъртане и смяна на мненията

4. Спиране на още по-голямото безумие Бургас-Александруполис – опасен за нашите курорти и за нашата археология проект, обслужващ единствено гръцки и най-вече руски интереси, и като добавка няколко олигарха от БСП

5. Прекратяване на отвличанията, макар и не е ясно дали е успех на МВР или е вътрешно предателство в групата, успех с/у “Килърите”

6. Втвърдяване на политиката спрямо Македония, които ни се качиха на главите. Но и това е нож с две остриета, може да е негативно в дългосрочен аспект. Все пак повече прилича на “плюс”.

7. Фискална стабилност, удържане на валутния борд.

8. Ясна и почтена позиция по атентата в Бургас – хем се доказа, че са членове на Хизбула, хем няма пряко посочване на Хизбула като поръчител.

9. Положителни личности: Томислав Дончев, Николай Младенов

10. Спиране на пушенето на закрито!!!!! Най-сетне!

11. Сериозен и донякъде успешен опит за прочистване на дипломацията ни от хора на Държавна сигурност

12. Строеж на детски градини – което си е добро, добро е!

13. Строеж и на софийското метро – ама това си е почнато от Софиянски, така че да не се приписва единствено и само на ГЕРБ. Все пак – плюсче от мен.

14. Магистралите – но не толкова построените, а това, че включиха в Европейската пътна карта и магистрала Хемус, и тунела под Шипка.

1. Некадърно управление на иконимиката, пълен колапс и фалити на малките фирми. Оттам и нарастване на безработицата

2. Опит за диктат и изземване на бизнес във всички области и на всички нива – от най-малките до най-големите

3. Подкрепа за олигарсите, основно типично червени олигарси – Васил Божков – всякакви строежи и пътища, Васил Златев – Лукойл, Цеко Минев – “Юлен”, ПИБ; Цветан Василев – КТБ и държавните пари в нея, плюс подарък Булгартабак на смешна цена; собствени олигарси като Емил Димитров (Емо Фаса)

4. Провал в сигурността – нарастване на дребната престъпност, особено по селата

5. Провал в социалната сфера – парите за помощи се раздават безконтролно (че циганите са гласоподаватели), задържане нивото на пенсии и доходи

6. Административна тежест – странни изисквания за касови апарати, всякакви разрешителни режими, използване на данъчната админстрация като тояга.

7. Нарушаване на принципа за разделение на властите – натиск в/у Съдебната система, политически назначения в съдебната система – основно ВАС, ВСС, СГС

8. Толериране на полицейския произвол – случаят Мировяне, напълно оправдани хората, но пък без наказания за полицейския побой; случая в Кърджали – пребито 17 годишно момиче – отново без наказания за виновните служители; случат с Мирослава в Перник – удобно е убит основния свидетел, с подозрение, че е знаел за замесени полицаи.

9. Толериране на каналите на контрабандните цигари и амфетамини – особено в последните 2 години, след като приходите се преориентираха към ГЕРБ (недоказуемо, но логично)

10. Провал по Шенген – в началото само Холандия, а накрая вече повечето страни, вкл. и Германия не ни искат

11. Опасност от спиране на еврофондовете както при Тройната коалиция – новината е от днес

12. Изземване на професионалните пенсионни фондове и част от парите на здравната каса за закърпване на дупки в бюджета, това навява “светъл” спомен за тоталитарния социализъм

13. Реанимиране на режима на Тодор Живков и толериране на руски имперски интереси, основно визирам Газпором

14. Кофти личности: Цветан Цветанов, Мирослав Найденов, Искра Фидосова, Бойко Борисов (тоя не спря да се оплаква и да се оправдава със Станишев вместо да свърши нещо полезно)

15. Изкупуване на депутати от други парламентарни партии, така де факто се подменя народния вот.

16. Корупция в МВР, имаме специален доклад заради “даренията” за МВР, въпреки доклада, в МВР направиха заобикалки за да продължи тази практика

17. Лобисто законодателство – най-фрапиращия пример е за парк Пирин и Юлен – узаконяване на грабежа на територии извън концесиите.

18. Има стартирани 12 наказателни процедури срещу България от страна на Европейския съюз, и то точно за неща при управлението на ГЕБ, този пут не може да се “обършат” със Станишев.

19. От 10 точки в програмата на ГЕРБ за Избори 2009 е изпълнена само една, и то частично. Как да повярваме на днешните обещания?

20. БДЖ – 1000 товарни вагона, май не изчезнаха при ГЕРБ, но пък не се разбра кой все пак е виновен, явно нещо се прикри.

21. Странно и ненужно отлагане на забраната за пушене, това доведе до едни излишни инвестиции в много заведения.

22. Умишлено или от некадърност – няма диверсификация на газовите източници, няма връзка с Турция и Гърция, не сме се откачили от монополиста Газпром

23. АСТА – като компютърджия това НИКОГА не мога да го простя – до последно държаха да я прекарат

24. Еднолично управление на Държавата и Парламента, пълно погазване на паралментаризма и демокрацията!

25. Генно-модифицираните посеви  – инатиха се като магарета да угодят на Монсанто, накрая под уличен натиск и протести все пак приеха мораториум.

26. Пълен провал в здравеопазването и ценообразуването на лекарства

27. Пълен провал в свободата на медиите – всяка година падаме с по 10-12 места надоолу в класациите, сега сме на 87мо място след Гвинея…..

28. Продължители на традицията, наследена от БСП за толериране на медиите на ДПС, финансирани с държавни пари от КТБ

29. Назначения на “калинки” по всички нива, грандиозен скандал с Румяна Желева като кандидат за еврокомиср.

Извод: Повече недостатъци, отколкото предимства, аз не бих гласувал за тези.


BSP

Предимства Недостатъци
1. Дясна икономическа ориентация – въвеждане на плоския данък. Куриозно звучи, но да, БСП има дясна икономическа полтика, когато е на власт, и ляво-популистки обещания, когато е в опозиция.

2. Икономическа свобода за малките предприемачи

3. Повишаване на доходи и пенсии

4. Строеж и ремонт на инфраструктура – да не забравяме все пак Хаинбоаз, основния ремонт на Подбалканския път и доста километри магистрала.

5. Положителни, но недостатъчни реформи в образованието – поне матурите донякъде са почтена работа, пък и делегираните бюджети май са нещо положително.

 

Положителни личности: Ивайло Калфин донякъде като пръв противник на АСТА. Ама той пък каза, че всеки българин трябва да обича Рисия и беше сериозен защитник на АЕЦ Белене и всякакви руски интереси. Все пак – не е съвсем черен, айде поне един да спомена като положителен, че друг не се сещам

1. Безумна корупция, типичен пример е “Батко и Братко”.

2. Политически назначения в Съдебната система – Красьо Черния.

3. Заменки, заменки, заменки – опасност от няколко милиарда глоба заради неправомерна държавна помощ чрез тези заменки

4. Толериране на кражбите на ДПС в “Бедствия и Аварии”

5. Толериране и участие в кражбите заедно с ДПС в Земеделие

6. Затваряне на очите за наглостта на ДПС в някои райони – отказ от облужване на българи, обръщения като “гяури” и т.н.

7. Старт на АЕЦ Белене и безумните кражби по него, абсолютно излишен проект, както се показа – имаме повече от два пъти запас на производствени мощности и АЕЦ ни е излишен

8. Бургас-Александруполис – да не се повтарям, най-вредното нещо за България.

9. Неправилна структура на привлечените инвестиции – предимно пасивни инвестиции – в недвижими имоти, надуване на имотния балон10. Презастрояване на курортите, съсипия на природата.

11. Толериране на конкретни олигарси – Валентин Златев, Васил Божков, Цеко Минев, КТБ и Цветан Василев – я как точно се повтарят с изброените при ГЕРБ!

12. Тежка престъпнмост – отвличания, отвличания, отвличания!!!!

13. Дребна битова престъпност и толериране на циганската престъпност, използване на циганските гласове, затова непочтено затваряне на очите за престъпления, извършвани от циганите. В това отношение ГЕРБ продължават традиция, ИЗЦЯЛО СЪЗДАДЕНА ОТ БСП!!!!

14. Въпреки повишаването на доходите – невероятно грешна социална полтика – раздаване на помощи “на калпак” – пак основно на цигани, без изисквания, без условия – просто харчене на едро.

15. Кражби в БДЖ – има изчезнали 1000 /хиляда/ товарни вагона!!!!

16. Скандалът “Пещера” – едни лаптопи и ловни пушки се раздаваха като подкупи в МВР – Иван Иванов – за покриване на далаверите с фалшиви бандероли и кражба на милиард годишно от акциза на алкохола. Също и СИС Индъстриз, и те са в далаверата. Не че после ГЕРБ прекрати тази “светла” традиция, тя почва доста по-отдавна, още при Виденов.

17. Обвързване на България с руски олигарси. Преподписване по неясни причини на изгодния договор с Газпром от Румен Овчаров, от което България загуби поне по 400 милиона евро на година.

18. Спрени еврофондове – почти във всички сфери, създаване на лош имидж на България като “троянски кон на Русия в Европа”

19. Отрицателни личности: колкото искаш, най-фрапиращи са Румен Петков, Румен Овчаров, Гоце Първанов, Сергей Станишев, Мая Манолова

20. Опит за закон за контрол и следене в Интернет в последните дни на правителството

21. Закон за амнистия на всички държавни служители, които с действия или бездействия са довели до загуби и финансови щети – пак в последните дни на предното Народно събрание!

22. Обещание за възобновяване на Бургас-Александруполис и АЕЦ Белене.

23. Пълен провал в здравеопазването и ценообразуването на лекарства.

24. Подслушване на журналисти – аферата “Галерия”, Станишев, не ми се прави на почтен и чист!

25. Доказано създатели на мутрите в България през 1992 година чрез Луканов и Любен Гоцев. Покровителство на наркоканали и нарушения на югоембаргото като основен източник за партийните черни каси по онова време.

26. Два пъти водили държавата до фалит и купонна система – един път при Луканов,  и един път при Виденов.

27. Обвързаност с най-гадните личности на Държавна сигурност.

28. Завземане на медии – основно телевизии и реклами в телевизиите за поставяне на медии в подчинено положение. Толериране на създаването на медийната империя на ДПС – медиите на Дилян Пеевски, финансирани от КТБ.

Извод: В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ШАЙКА!


ataka

Предимства Недостатъци
1. Не се сещам ни едно! 1. Невъзможни за изпълнение икономически обещания – т.е., явни лъжи

2. Обещание за суспендиране на международни договори – отваряне на блокове 3 и 4, и на урановите мини

3. Национализация на ЕРПта и всякакви други “колониални” инвеститори, обаче пък избягване на руските колониалисти като Газпром. Това е твърде опасна заигравка, защото води до трайно недоверие от страна на големите инвеститори у нас.

4. Доказано финансирана партия от Русия чрез посланик Авдеев

5. Неколкократно помагане на консолидацията на ДПС – все в моменти, когато на Ахмед Доган му се разклаща доверието – единия път около убийството на Ахмед Емин, и един път когато ДПС беше пред разцепление поради излязлото досие на Доган и опита на Касим Дал да привлече българските турци в своя формация..

6. Непоследователна политика – в началото бяха абсолютен поддръжник на ГЕРБ, дори след като ГЕРБ се проявиха като недемократична партия. Обърнаха се чак когато Цветанов започна да отцепва и депутати от Атака.

7. Официално заявена позиция за излизане от ЕС и НАТО – а България никога не е била с по-добра национална сигурност като член на НАТО!

8. Провокатор на етническо напрежение и спрямо турци, и спрямо цигани.

9. Поддръжници на АЕЦ Белене – много показателно!!!!!

10. Част от привържениците демонстрират неонацистки убеждения

Извод: В никакъв случай, тези хора под маската на националисти са ОПАСНИ за България!


vmro

Предимства Недостатъци
1. Ангел Джамбазки – изглежда свестен и начетен човек. 1. Красимир Каракачанов е “назначен” за лидер на ВМРО от държавна сигурност още навремето за отклоняване на националистическите движения от прекия тогава конкурент СДС.

2. Заигравка на Каракачанов с Емил Димитров (Емо Фаса) около организирането на партии на протеста. Нечиста работа…..

3. Поддръжник на АЕЦ Белене – пак много показателно!!!!

4. Някакви безумия с обърнати знамена, антитурски лозунги и скандирания, вкл. и на 3ти март тази година

5. Част от привържениците демонстрират неонацистки възгледи

Извод: Повече недостатъци, отколкото предимства, избягвайте.


sds

Предимства Недостатъци
1. Все пак партия от десния политически спектър.

2. Добра предизборна програма, имат и някои доста читави водачи на листи.

1. Непочтено поведение около президентските избори – суспендиране на подписано споразумение с ДСБ за съвместно явяване на изборите.

2. Разцепване на Синята коалиция – която беше едно добро начало за истинско дясно обединение. По този начин легитимиране на ГЕРБ като десен политически субект, а не като очевидно полулистка и лобистка партия.

3. Абсолютно непочтено поведение около номинацията на Галя Гугушева за Конституционния съд

4. Недемократично изгонване на Мартин Димитров, Надежда Михайлов-Нейнски.

5. Злостно оплюване на личности от собствената история, вкл. и на правителството, доминирано от СДС през 1997-2001, всепризнато за най-успешносто правителство на България.

Де факто тази партия в момента се държи като патерица на ГЕРБ, а не като самостоятелна партия. Имам чуството, че там са обединени основно от идеята за домогване до власт и постове чрез сътрудничесто с ГЕРБ и втората основна теза е омразата им към Иван Костов. За мен цялата “синя идея” е опорочена точно от такива хора, в Каба-СДС не останаха почтени личности, аз лично им нямам никакво доверие.

Извод: Повече недостатъци, отколкото предимства, и най-вече като потенциална “патерица” на ГЕРБ, лично аз не препоръчвам


dsb

Предимства Недостатъци
1. Категоричен противник на АЕЦ Белене от самото начало. Също и на Бургас-Александруполис!

2. Добра и изпълнима предизборна програма. Разумни идеи за икономическа и административна реформи

3. Почтена и последователна позиция през последните 8 години, без да се правят компромиси заради постове във властта

4. Нито един от Държавна сигурност и в листите, и сред членовете.

5. Желание на дясно обединение

6. Международен авторитет като личности, извършили най-тежката реформа в България и де факто свършили основната работа по присъединяването към НАТО и ЕС.

7. Партия, доказала себе си като реформатор, дори когато реформите са твърде тежки и носят политически негативи.

8. Начало на здравната реформа и формирането на професионалните пенсионни фондове (в последствие “прибрани” в държавния бюджет от ГЕРБ и Дянков – по светлия пример на БКП и Тодор Живков).

9. Партия и лидери, доказали себе си като способни да носят отговорност – въпреки че завари държавата след Виденов в пълна разруха, не се оправдаваше непрекъснато, а свърши работа. Между другото – правителството на ОДС построи без европейска финансова помощ почти толкова километри магистрали, колкото сега ГЕРБ с Еврофинансиране. И то в доста по-трудни участъци. Плюс това трасето и проекта на магистрала Тракия и на софийското метро са направени по тяхно време.

10. Млади и начетени водачи на листи, много нови лица с политическо бъдеще.

11. Традиционно демократична партия, защитник на европейски ценности.

12. Смяна на половината кабинет на ОДС поради съмнения за корупция, макар и без официално обяснение.

13. Положителни личности: Иван Костов, въпреки че е сатанизиран достатъчно, никой не може да отрече интелекта и силата на този човек, д-р Илко Семерджиев, Ваньо Шарков, Екатерина Михайлова, Светослав Малинов, Радан Кънев, д-р Петър Москов и др.

Разбира се, всичко гореизброено е не само заслуга на ДСБ, а е правено и с другите лидери – Надежда Михайлова, хора от СДС, не трябва и не отричаме тяхното положително участие.

ДСБ не е единствения наследник на тогавашното СДС, но голяма част от личностите в ДСБ и в Синьо Единство са! Затова и обединение е нужно – обща история, общи ценнности, единствения разделител са лидерски дрязги. Това е преодолимо.

1. Иван Костов – твърде много е сатанизиран, това води до отлив на потенциални симпатизанти. В този аспект черният пиар през последните 12 години е направил неизличим отпечатък в съзнанието на много хора. До такива хора просто не достигат аргументи. В случая не съм критик на Костов, просто отчитам негативния ефект от черния пиар спрямо него.

2. Недостатъци в проведената от ОДС пенсионна реформа, и въпреки че тогава пенсиите се повишиха неколкоратно, измерено в долари, все пак в доста хора остана усещане за несправедлива пенсионна реформа.

3. Някои доста съмнителни приватизационни сделки – не толкова, колкото плюят по вестниците, но има и такива.

4. Неодстатъчна политическа гъвкавост по отношение на обединението със Синьо Единство – това просто трябваше да се случи на всяка цена….

5. Политически назначения в съдебната система през периода 1997-2001.

6. Кошмарната грешка Филчев.

Извод: Повече предимства, личното ми мнение е, че това е НАЙ-РАЗУМНИЯ И ПРАВИЛЕН ИЗБОР.


dbg

Предимства Недостатъци
1. Миглена Кунева има европейски авторитет, избирана е за еврокомисар на годината, има личната подкрепа на Барозу и сериозна лична подкрепа в ЕНП

2. Изрична заявка, че няма да влиза в безпринципни коалиции, визирайки и БСП, и ГЕРБ.

3. Нелоши личности около нея: Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Прошко Прошков (макар и последния да постъпи доста подло по отношение на предната си пилитечаска партия ДСБ).

4. Водят положителна кампания, посланието “нормалност” има резон, ние сме толкова поляризирани, че сме готови да се избием. Не съм виждал толкова поляризирано общество от изборите през 1990та за ВНС и после през 1997, когато бяхме във фактически фалит.

5. Защитава реално европейски и демократични ценности, сериозен и обоснован критик и на БСП, и на ГЕРБ.

6. Свършила огромна положителна работа и като главен преговарящ по присъединяването ни към ЕС, и като еврокомисар. Все пак черният пиар основно натъртва на някои недотам успешни преговори, сериозно преекспонирани. Пък и не е ясно доколко за тези неща вината е лично нейна и доколко на правителството Сакскобурготски.

1. Кунева е сатанизирана твърде много, и донякъде незаслужено. Изтъкват се несериозни аргументи за някакви връзки на тъста й с ЦК на БКП от преди 30 години.

2. Участие в затварянето на блокове 3 и 4 в Козлодуй, оставило неприятното усещане за национално предателство. Все пак да напомня, че това бе изявление на Сакскобурготски, и самата Кунева беше сериозно изненадана, очевидно не е била в течение. Така или иначе Сакскобурготски го направи, за да отвори пътя на корупционната схема Белене.

3. Според мои приятели, работили с нея в Брюксел – свръхамбициозна жена, възможно е дори да влезе в нечисти коалиции само за да е пряко във властта.
Все пак това са подозрения, тя изрично заявява, че няма да влиза в безпринципни коалиции, визирайки и БСП, и ГЕРБ.

4. Приютиха политически номади – Прошко Прошков и още 3ма от ДСБ, Найден Зеленогорски. Макар че постъпката на Зеленогорски е разбираема, имайки предвид, че точно тогава вътре в СДС се извърши нещо подбно на преврат за разцепване на Синята коалиция.

5. Станаха някакви скандали около подредбата на листите за Избори 2013, които оставиха впечатление за някаква непочтеност.

Извод: Лек превес на предимствата, относително добро решение, ако сте дясноориентиран човек, но имате негативно отношение към Костов – тогава това е разумен избор за вас.

 

Другите партии не виждам смисъл да ги коментирам, очевидно е, че РЗС с лидер Яне Янев са политически пумпал, обслужващ силните на деня. Повечето от т.н. партии на протеста нямат нито визия, нито идея за какво се борят, на всичко отгоре имат странни и опасни предложения за отзоваване на депутати и общинари. Знам, че това звучи добре и правилно  за пред повечето хора, но ако отчетем, че винаги може да се направи черен пиар и да се заложи на известното българско хейтърство – това означава всеки месец да си отзоваме по някого, просто щото някой вестник и/или телевизия са се заяли с него. НДСВ отиде в небитието, въпреки че и там има някои положителни личности, например Соломон Паси

А, има и една симпатична партия – Зелените. Но те някак не успяват да се наложат на сцената, явно нямат реални лидери. Без да са ничия патерица, те са твърде слаби, за да са реален играч на политическата сцена.