Избори 2013

oo_1150807В изборите има една особена психология, която се проявява на всички избори:
1. Има една група конформисти, 6-9% които ще гласуват за всеки, който е на власт – привличането на “силния на деня”
2. Има друга една група от гласувалите за дадена партия – това са хора с някакво изкривено усещане за принадлежност – те мислят така – “знаем го че е гад, ама е от нашите”. Един вид – от семейството, пак ще сме за него.
3. Следващата група е тази на хейтърите (наказателния вот) – те са готови да гласуват “анти” само от чиста проба злоба към текущия управляващ. Интересно те къде отиват – или към другия “голям”, или към новоизлюпени политически еднодневки.
Това важи и за ГЕРБ, и за БСП. Така че наистина очаквам ГЕРБ въпреки всички сътресения да вземат около 18, макс. 20% от всички гласоподаватели, или около 40% от мандатите максимум. Затова и финансират маса политически еднодневки (също като БСП) от т.н. проестни партии, Светльо Витков е един такъв пример. Такъв пример беше партия “Лидер” на Ковачки. Идеята е колкото може повече гласове да се разпилеят, и изборите де факто да се решават от твърдите ядра. Това устройва ГЕРБ, БСП, Атака, ДПС, вкл. и ДСБ.
Между другото – отливът от ГЕРБ отива в небитието, към негласуващите, а не към БСП, което ми говори, че хората не са забравили Тригъзата ламя
Само че дори при най-голяма парламентарна група ГЕРБ няма да са във властта, просто защото никой не ги иска за партньор, а и те се доказаха, че първо партньорите си преебават – виж РЗС и случая Тагарински. Това автоматично изхвърля Цветанов и Борисов от изпълнителната власт, а и поне на Цветанов ще му бъде взет имунитета.
Що се отнася до това кой влиза – категорично съм убеден, че ще влязат ДСБ, България на гражданите, вероятно партията на Валери Симеонов, и разбира се – титулярите на социо-манипулаторите Атака, ДПС.

ГЕРБ са един много особен случай – те се тресат от вътрешно скандали, въпреки че Борисов непрекъснато сочи Станишев за поръчител, смятам, че проблемът си е изцяло вътре в ГЕРБ. Те се дебнат един друг, подливат си вода. Цветанов се мъчи всячески да остане незаменим и да не бъде хвърлен за жертва в името на партията. Какво се случва хронологично:
1. Излизат някакви скандали за подслушвания, всички сочат с пръст Цветанов
2. На следващия ден излиза прословутата “седянка в Баня” – Борисов, Найденов, Кокинов – Цветано веднага е забравен, вече Борисов е на “топа на устата”
3. Цацаров (според седянката избран от Борисов), посочва Цветанов за бъдещ подсъдим, айде топката пак в полето на Цветанов. Между другото Цацаров след подслушания разговор в банкя сега ще се доказва като независим, според мен ще подгони здраво именно ГЕРБ, на първо място Цветанов – там няма отърване, още повече, че без мнозинство в НС имунитетът на Цвъ е просто въпрос на няколко седмици време.
Според мен Станишев само наблюдава с кокакола и пуканки от първия ред на цирка.

Разбира се, Борисов  с никнейм Поразяващата уста, от време навреме дава по някое интервю, което смайва дори собствените му привърженици:

 “Масово привърженици на БСП и ДПС се хвърлят пред колите на националните служби. После ни скачат, че сме ги били блъскали.”

“Всеки който не е от ГЕРБ, ми е безразличен”

“Пенсионерите изядоха фискалния резерв”

Костов прогнозира програмно правителство, но за разлика от него аз съм доста скептичен по въпроса. Макар че ГЕРБ имат най-голяма полза от това, защото ако се стигне до втори предсрочни избори наесен (каквато е моята прогноза още от месец февруари тази година), тогава ГЕРБ ще загубят онези 8% конформисти, за които споменах в началото на статията, плюс част от привържениците си, и тогава ще идат чак трета политическа сила. Запътили са се по пътя на НДСВ, но със значително по-висока скорост на упадък.

Интересен въпрос повдигна Борисов с намека за “борса за компромати”. Убеден съм, че такова нещо съществува доста отдавна, и ГЕРБ са се възползвали от това с пълна сила. Както и БСП разбира се.

Както се казва – хляб и зрелища за народа. Е, хлябът не е чак толкова задължителен, предвид икономическата разруха, оставена от ГЕРБ.

Тук му е мястото комай да публикувам интересен коментар от форума на “Дневник”, коментар на latcho59:

Ахилесовата уста на Бойко Борисов проговори и обвини във всички злини журналистите в България, собствениците на медиите и неправителствените организации в България. Борисов се прекръсти в предаването повече пъти, отколкото патриарха на Българската православна църква по време на празничната Великденска литургия в столицата. Борисов каза, че Цветан Цветанов е кошчето за отпадъци на гражданите за европейско развитие на България. Кошчето “Цветанов” за разделни отпадъци.”Юриста” Бойко Борисов пет пъти в предаването каза, че Станишев заслужава лишаване от свобода от 10 г. и създане нов текст и сам допълни Наказателния кодекс …Въпреки, че Наказателния кодекс определя кои общественоопасни деяния са престъпления и какви наказания се налагат, а не Борисов. Един от най-известните оратори от тези криви времена, Бойко Борисов, каза, че ИСКА КАТО ОПОЗИЦИЯ ГЕРБ ДА ГРАДИ БЪЛГАРИЯ и с това послание, с тази крилата фраза ахилесовата уста на Бойко Борисов се затвори.

А вие като гласувате, мислете:

Мой приятел ме допълва:

Искам да направя само една вметка по отношение на Цацаров. Много хора го подцениха този човек и аз съм от тях признавам си. Но с последните компромати и там т.нар записи изигра картите си по перфектен според мен начин. Помисли малко – ако ГЕРБ вземат властта, същите ще му се молят да прекрати това “дело” и ще може след това да ги “мачка” цял мандат. Следваща хипотеза ако БСП вземат властта, ще искат делото да влезе в съда и тях ще дои цял мандат
Аз му свалям шапка по този начин ,защото според мен си уреди спокойствие от политиците за 4 години и се очертава като основен политически играч. ..
И всичкото това Станишев и Цвинокио му го поднесоха на тепсия