Какъв наивник съм……

За какво става дума – преди време реших, че като чвек с активна позиция и идеи бих могъл да съм полезен и да направя съвсем конкретни дребнички предложения към тогавашния кмет на Габрово – Николай Сираков (ГЕРБ), които биха донесли ред в града, без това да струва нищо на града – само трябваше да има желание нещо да се свърши. Надявах се, че като млад човек Сираков би трябвало да има желание да свърши нещо полезно.

По предложение на моя Павла Крънтева публикувам тогавашаната кореспонденция.

Уважаеми г-н Сираков,Както Ви бях споменал във Facebook, бих желал да Ви обърна вниманието върху някои относително лесно разрешими проблема в нашия град.Проблемите са свързани с безредието на паркиране в града и оттам създаденото усещане за беззаконие и безвластие.Относно централните булеварди

В нашия град има само няколко широки булеварда с по две ленти за движение във всяка посока. Всички те без изключение са превърнати еднолентови пътища поради паркираните автомобили. Това сериозно намалява пропускателната способност на булевардите. Държа да Ви ги изброя:

Бул. Априлов:
От Проектантска до Козирката – цялата лента е заета с паркирани автомобили денонощно;

От Пощата до Козирката – срещу  Mall of Gabrovo – също;

Бул. Могильов:
Срещу Тера Мол до светофара на S-а е заета лентата;

След светофара на S-a до 8ОУ – също
В обратната  посока – от 8ОУ до светофара на S-a
След детската градина посока кв. Русевци също;

Бул. Д-р Василиади:
Непосредствено от кръстовището на Автогарата посока Дома на хумора винаги има паркирани автомобили, а после и паркинг за таксита. Десният завой е сериозно затруднен, и отново губим едната лента.;

В обратната посока – почти винаги пред м-н Автоплюс има паркирани автомобили

Бул. Брянска:
От бензиностанция Шел до Митницата – цялата лента е заета с паркирани автомобили, а понякога и ТИРове;

В обратна посока – от Шел до ЖП Гарата цялата лента също е заета;

На повечето гореизброени места има забрана за паркиране, но тя не се спазва!  По този начин, освен че се намалява пропускателната способност на булевардите, се затруднява и снегопочистването.

Относно паркирането върху тротоарите

Самият аз живея в идеалния център на града и непрекъснато се дразня от безредието на паркираните автомобили. Става дума за ул. Първи май – от Часовника към Страноприемницата.

–          На тротоара пред Безистена ВИНАГИ има паркирани автомобили и микробуси. Така тротоарът винаги е зает и на пешеходците им се налага да се движат по пътното платно. Това обаче през зимата е съществен проблем, неколкократно има случаи на ударени пешеходци, по чудо без сериозни травми.

–          На тротоара пред блок Чайка пред подлезчето също ВИНАГИ има паркирани автомобили и микробуси; Имам направени снимки през последните няколко дни, моля да ги погледнете и да отбележите, че там има постоянно 2 бели микробуса и зеленикава жигулка.

–          На тротоара пред телефонните кабини – също.

Тук отново се сблъскваме с нежеланието или безсилието на Общината и МВР да наложи ред. Когато са правени снимки, те се правят избирателно! Някои от бусовете и джиповете никога не са санкционирани, а са постоянно паркирани на тези места.

Самият аз неколкократно съм подавал оплакване в МВР, идва патрулка и ефект – никакъв. Дежурният отговор е „Ами като го няма шофьора, няма на кого да напишем акт”.

Пак за тази улица – на най-тесния участък в/у пътното платно и тротоара са разположени 10ина кофи за боклук – отново създават проблем и за движението, и за снегопочистването.

Налагането на ред в града е съвместна функция на Общината и МВР. Мисля, че е относително лесно да се наложи редовен контрол. Предлагам следното:

 1. Да се възстановят патрулните двойки от служител на Общинския инспекторат и служител на МВР.  Да се въведе сериозна отчетност на свършената работа от тези патрули;
 2. На тези патрулни двойки да им бъдат раздадени самозалепващи листчета с номерация, така че на нарушителите да им става ясно веднага, че са били уловени в нарушение. Нещо подобно е реализирано в Пловдив. Би било добре да се въведат т.н. скоби, но тази идея от доста време се чува, но не се реализира.
 3. Патрулните двойки да бъдат контролирани така, че да се избегне субективизма при налагане на контрола;
 4. Да се обмисли идеята да бъде забранен достъпа на товарни и лекотоварни автомобили до идеалния център на града в интервала 8 – 19 часа. Магазините и заведенията да се зареждат извън този часови интервал. Това е практика в много европейски градове, а мисля, че и в България е реализирана в някои градове, Казанлък например.
 5. Това да стане с кратък гратисен период, през който да се проведе кампания за привикване към реда.

Един съществен проблем е, че дори и да бъде сниман нарушителя, той спокойно може да пропусне да си плати глобата.

Тези мерки не изискват почти никаква инвестиция, но ще има видим ефект.

Относно кофите за боклук на ул. Първи май – би било добре да се направи на отсрещния тротоар „джоб” в тротоара, където да са кофите. Така няма да се стеснява и без това тясната улица.

Г-н Сираков, след безвремието и изоставането на развитието на града при управлението на Белчев се забелязва ясна разлика в начина на управление на града от Томислав Дончев и Вас. Въпреки това мисля, че има още какво да се иска. Ако Вие наложите повече ред, това ще има доста положителен ефект. Има едно холандско изследване, което показва че при безредие и мръсотия нараства и престъпността.   Знам, че предложенията ми, особено идеята в т.4 по-горе на  ще засегнат интересите на определен кръг хора, но мисля, че повечето хора биха Ви подкрепили в налагането на ред и правила в града.

Заедно с мои колеги сме разработили конкретна идея как да бъде осъществен технологично контрола, както и контрол на самите контролиращи (Общинския инспекторат), ако желаете мога да Ви запозная по-подробно.

Поздрави,

Владимир Нейчев
гр. Габрово, ул. Първи май 1
089  866.94.99


From: Nikolay Sirakoff [mailto:nsirakoff@gmail.com]
Sent: Monday, November 29, 2010 9:29 PM
To: Vlado Neychev
Subject: Re: Предложение

 

г-н Нейчев,

благодаря за това, че имате отношение към случващото се в града.
И най-вече, че имате конкретни предложения, което е рядкост.

Относно холандсият опит и изследвания сте абсолютно прав.
Много точно сте “уловили” някои от проблемите в централна градска част.

До тези заключения стигнаха и нашите експерти, но проблемът е много по-голям и има една съществена част, която Вие не засягате. А точно тази част е в основата на решението.

Инспектората има стриктен график и глобите за неправилно паркиране са многобройни.
Пускат се актове с конкретна сума.

Ако не се плати в срок, ние ги даваме на частен съдия изпълнител.

Така виновният плаща доста по-голяма сума.

Имаме и разработен вариант за Синя зона, който спряхме да въвеждаме поради следните причини:

 1. улиците в центъра са тесни и не може да минава “паяк”. А без тази машина Синята зона е безсмислена (Синя зона без “паяк” не съществува никъде. Дори когато има скоби, някой трябва да прибере колата след определено време от улицата)
 2. В центъра има много живущи, които нямат гаражи. Това са даденостите на Габрово. Едва ли бихте желали да плащате месечна такса, за да си паркирате колата пред вкъщи, когато се приберете от работа. А това е неизбежно и е така във всички български градове, където е въведена Синя зона.

А ето и основния проблем: към този момент не можем да осигурим място за паркиране.

Като забраним паркирането в центъра, къде трябва да отидат тези коли?

Имаме обособени терени за подземни и надземни паркинги, но явно кризата не позволява на частния инвеститор да си вложи парите в подобно съоръжение.

Решението е доста по-всеобхватно и изисква време.

 1. силен градски транспорт, за да се намалят колите в центъра
 2. изграждане на подземни и надземни паркинги, за да има къде да се паркира
 3. висока такса за престой в централна градска част

Тези 3 точки са в основата на решенията в повечето европейски столици с огромен трафик.

По първата точка наследството е окаяно, но работим усърдно и ако ни се даде възможност дружеството ще бъде стабилизирано до 1 година. За инвестиции можем да говорим едва след 2 години.

По 2 точка търсим инвеститори.

3 точка може да се въведе едва след като сме се справили с първите две.

Към момента Общински инспекторат глобява за неправилно паркиране, за да има все пак някакъв ред в града. Въпреки, че и гражданите са си прави. Къде да си спрат колата, когато техните блокове не притежават паркинги?

Както сам виждате казусът е сложен и от мен и екипът ми се очаква да го разрешим в неговата цялост, като мислим за всички заинтересовани страни:

 • да няма пречещи коли по центъра
 • да има къде да паркират хората, които отиват до центъра
 • живущите в центъра да не плащат високи месечни такси, за да си държат колите пред вкъщи.

Мисля, че с упоритост и постоянство  резултатите ще дойдат.

С уважение,
Николай Сираков


2010/11/30 Vlado Neychev <neychev@actasoft.com>

 

Много благодаря за бързия и изчерпателен отговор.

Но не мога да се съглася с Вас по няколко точки.

1.       Липсата на инфраструктура не може да бъде основание да не се спазва закона. Не е задължително да си паркираш колата на 2 метра от мястото, където отиваш. Има магазини с паркинги – Била, Лидъл и т.н.

2.       Наемането / притежаването на магазин в центъра НЕ ОСИГУРЯВА паркомясто, особено пък на тротоарите, които конструктивно са предвидени за пешеходци, а не за микробуси

3.       В момента в централна част на Габрово има т.н. Кооперативен пазар, на който обаче има не кооператори, а прекупвачи. Площта е твърде голяма и може да се съкрати наполовина, а в другата половина да има платен паркинг.

4.       Контролът за паркирането по тротоарите може да се осъществи лесно, ако съгласувате действията си с Росица Бакърджиева (не знам фирмата как се казва – тези, които стопанисват паркингите). Т.е., да извикват контролните органи – МВР и Общински инспекторат

5.       Ако не може да се въведат скоби/паяк, поне да се лепят листчета на нарушителите, така те ще бъдат своевременно информирани че са уловени. Иначе се губи възпитателния ефект. (Ако кучето ви изяде обувката и го набиете след седмица – то няма да знае за какво го биете. Средностатистистическият интелект не надвишава особено много това ниво)

А Ви предлагам варианти за решения. Няма повече да Ви занимавам с това, тъй като разбирам колко много неща и отговорности са струпани в/у Вас.

 Вярвам, че като млад и активен човек ще намерите оптимално решение, който да даде видим ефект. Такъв ефект би бил положително оценен на следващите избори, така че ползите са града и за Вас са взаимни.

Поздрави,
Владо Нейчев

 


Съгласен съм с Вас.
Просто представих проблема в цялата му сложност.
Иначе глобите продължават, събирането чрез частен съдия изпълнител също.

Ще засилим контрола на цитираните от Вас места.
Благодаря за предложенията.

Желая Ви успехи!

С уважение
Николай Сираков

Всъщнот в началото бях приятно изненадан, че кметът си е направил труда прочете и да ОБМИСЛИ писмото ми. За съжаление отговорът му е по бойковски – намиране на оправдания колко е сложен един проблем и защо НЯМА да се свърши. Особено вторият отговор е любезно казано “стига си досаждал”.
Е, сега, 4 години по-късно и с нов кмет (кметица) на града НИЩО НЕ СЕ Е ПРОМЕНИЛО. Чудя се дали да не пратя пак същото писмо само с промяна на датата, както ли би отговорила габровската кметица……