Референдум – ЗА или ПРОТИВ?

7cc9fa63e4f0f30e33c130f936054d85Днес ми донесоха подписката по въпросите на Президента за референдум.

Едно е да теоретизираме с партийни пристрастия, а съвсем друг е въпросът да вземеш ясно и обмислено решение дали да подкрепиш тази подписка.

Едно е ясно – тази дискусия сериозно ще разбърка политическото блато, и като гледам – освен зловоние едва ли ще има друг ефект.

Така, хайде да поразсъждаваме.

 

Първо. Наистина ли демокрацията е толкова хубаво и толкова универсално нещо?
Експериментите за налагане на демокрация в Арабския свят – Либия и Ирак, плюс Арабската пролет в Египет, Тунис и т.н. в крайна сметка доведоха до овластяване на крайните ислямисти – най-ретроградните идеи в света.
За България – за краткия ни опит в демокрацията нашето общество съвсем демократично си избира точно тези, които са го мачкали, крадяли и подтискали. Най-яркият пример е как българските турци масово гласуват за партия, създадена от Държавна сигурност, която проведе и Възродителния процес, и манипулацията по изгонването на част от турците от България през 1985 – 1989 година. Също така през 1996та преименуваната БКП доведе и България, и всички обикновени хора до практически фалит, до месечни пенсии от $3 при кило салам, струващо $2. Е, само 3 години след това българите съвсем демократично избраха за президент Гоце Първанов, предводител на същата тази партия, която съсипа страната (и то не за първи път). Още няколко години по-късно отново съвсем демократично БСП беше отново овластена! Къде им е акъла на тези избиратели – да изберат точно тези, включително поименно, които ги съсипаха и ограбиха! Днес Румен Гечев – пряк виновник за съсипията през 1996та е отново на бял кон във властта!
Оказва се, че в крайна сметка много по-важна е първичната манипулация, отколкото самото провеждане на избори или референдуми по правилата на демокрацията.
При това има и още нещо – за да вземеш шофьорска книжка трябва да имаш завършено образование, да си трезвен, и да имаш психологическа годност. Но за да вземеш решение за управлението на държата – тези неща НЕ СЕ ИЗИСКВАТ! Нещо ми се види куца тази работа! И моля да не започваме спекулации на тема, че образователния ценз би бил ограничаване на права, заложени по Конституция! При положение, че образованието в България е безплатно и достъпно за всеки – изискването за образователен ценз не би бил ограничаване на права!

Второ. За конкретния референдум
Интересно защо априори се подразбира, че на въпросите в референдум задължително има само 2 възможни отговора – ДА или НЕ.
Например – по първия въпрос на Президента – “подкрепяте ли част от депутатите да се избрат мажоритарно“. Ами аз всъщност съм категорично против да бъде задаван този въпрос! Много е просто – избирателните системи са един много експертен въпрос. Абсолютно съм убеден, че 95% от хората нямат и идея за какво става дума, но ще отговорят с ДА или НЕ единствено по партийни пристрастия, или заради фрустрацията от съществуващото политическо статукво! А всъщност това е един прост математически въпрос – всички значими обществени групи трябва да бъдат представени във властта! Това е основен принцип на демокрацията. Което еднозначно определя пропорционалната избирателна система като отговор. Ако няма механизъм за последващ контрол на депутатите, няма абсолютно никакво значение по какъв начин са се намърдали в НС. Това за “гласуването за личности” е толкова тъп популизъм, че няма накъде повече – и Станка Златева е личност, и чудесен спортист, ама не става за законодател, нали?
Все пак да речем, че въпросът е зададен. Как да отговорим? Мисля, че е редно да има вариации:
1. 100% мажоритарна система в 2 тура и балотаж.
2. Смесена система с 30-50% мажоритарен избор и балотаж
3. Пропорционална система без преференция
4. Пропорционална система с ниска или нулева преференция
Ето – тук вече човек, който е запознат ще намери отговор, но само ДА или НЕ като възможни отговори очевидно не са достатъчни.

По втория въпрос – за задължителното гласуване.
Хайде да спрат спекулациите, че било нарушение на Конситуцията. Колкото задължението да плащаш данъци и осигуровки е нарушение, толкова и това! Да, хората имат ПРАВО да гласуват, но вменяването на задължение НЕ Е ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО!
Отделно личното ми мнение е, че ако искаш да се ползваш от правото си за гласуване е редно да положиш минималното усилие поне да се образоваш до 8ми клас (аз бих искал средно образование, ама айде – нека да е 8ми клас).
Така – този въпрос категорично го подкрепам!

Последният въпрос – за електронното гласуване.
Тук също има нееднозначни отговори – пак ДА и НЕ са недостатъчни. Например – машинно гласуване в секции е едно, съвсем друго е безконтролното дистанционно гласуване. За първата опция ДА, но за втората – НЕ ЗНАМ!
Тоест, машинно гласуване в секции ще даде възможност машината да провери документа – личната карта – и да извади на екран точно листите от твоя избирателен район, независимо, че в момента се намираш някъде другаде. Освен това резултатите ще се преброяват машинно веднага, ще се разпечатва протокол на края на деня, данни мога да се пазят и локално в машината, и да отиват по разпределени сървъри. Технически е осъществимо, дори може екпсерти от различни политически сили или наети външни експерти да прегледат изходните кодове на софтуера.
Дистанционното гласуване – ето тук нещата стават странни. То ще даде възможност на българите в чужбина да гласуват по-активно, което е положителна страна. Да, обаче на местно ниво, колкото и да не ми харесва – Маяма Нолова има право – това съвсем лесно може да се изроди във фирмен вот, или в етнически вот, или дори семеен вот – т.е., контролиран вот. Рай за купувачите на гласове! Да дадем един пример – имаш фирма със 100 работника. Това значи че носиш отговорност за прехраната на 100 семейства, и в този аспект просперитета на твоята фирма е важен не само за теб, но и за 100 семейства! Е, партия Х държи местната власт и ти казва – “от теб искаме 100 гласа, иначе ще ти стъжним живота, няма да видиш обществена поръчка, всеки ден на главата ти ще висят Пожарна, ХЕИ, Общински инспекторат – ще те съсипем!” Да, ама пък партия Y държи централната власт – “от теб искаме 100 гласа, иначе данъчна проверка, комисия “Кушлев” и т.н. – ще те съсипем!” Е, какво правиш тогава? И в деня на изборите партийния функционер на X и Y ти висват на главата да гледат в екрана кой как гласува! Е, може да им организираш MMA-среща и който надвие – на него да дадеш 100те гласа, все пак трябва да има и веселба за гласоподавателите.
Въпросът е, че наистина има основателни опасения за масово контролиран вот. Т.е., и тук преди да ся ясни механизмите за избягване на подводните камъни не е редно да бъде задаван този въпрос.
Така – накратко – третият въпрос също не го подкрепям.

За сметка на това искам въпрос за въвеждане на образователен ценз при гласуване!

А, има и още нещо. Дискусията по въпросите за референдум съвсем ще измести фокуса на внимание от некадърността на сегашната банда и от бруталните назначения на партийни функционери и некадърници на възлови места.

Накрая – да завърша – все още гледам тъпо подписката и не мога да преценя дали да се подпиша – хем искам малко да им припари на задника на сегашните, хем 2 от 3те въпроса смятам, че не е уместно да се задават.

Я да ида да се помотая на слънце 🙂