Сайт – избор на вида на сайта

Нека се опитам да представя в достъпен за неспециалисти текст какво е добре да знаем при избор на сайт.

В общия случай сайтовете са два вида – статичен и динамичен.

1. Статичен сайт

Статичен означава, че потребителят, т.е. вие, няма да може да променяте информацията по сайта, а за всяка промяна ще се налага да се обръщате към разработчика на вашия сайт.
Предимство – много голяма възможност за уникални дизайни. Това от една страна е предимство, но от друга – може и да е недостатък, тъй като прекалено разчупения дизайн може да се окаже труден за ориентация. Аз лично не го препоръчвам при избор на бизнес сайт.
Цена – в зависимост от дизайна. За обикновен сайт, без много фантазия или анимации – цената се движи от 200 до 700 лв в зависимост от броя страници.

2. Динамичен сайт

Това означава, че потребителят има контролен панел за управление на съдържанието на сайта. Терминът e CMSContent Management System – система за управление на съдържанието.
Това е много голямо удобство за сайтове, които често добавят ново съдържание. Освен това постоянното обновяване на съдържанието “подсказва” на търсачките Google, Bing, Yahoo и други, че вашият сайт е истински, че има уникално съдържание и това му дава по-висок рейтинг (или ранкинг, ranking). T.e., търсачките ще го избутват по-напред в резултатите при търсене.
На какъв динамичен сайт да се спрем? Основно има два вида:

  • Индивидуална разработка – излиза начително по-скъпо, цените стартират от 1200 лв за обикновен бизнес-сайт.
  • Инсталация на безплатна платформа Open Source с възможност за различни добавки и теми. Самата инсталация на сайта и добавките варират в интервала 200-250 лв, в зависмост от желаните добавки към сайта. За дизайн на такъв вид сайт се предлага огромен брой напълно безплатни теми, както и индивидуални платени теми. Така вашият сайт ще има съвсем индивидуален облик, въпреки че използвате стандартна готова платформа. В случая цената е само за труда по инсталация, настройка и първоначална регистрация в търсачките.

Аз препоръчвам втория вариант, базиран на WordPress по следните причини:

  1. за индивидуална разработка клиентът трябва много добре да знае почти всичите си желания предварително. Всяка последваща промяна ще води до корекция на първоначално договорената цена, която както отбелязах, е значително по-висока. Освен това индивидуалната разработка се прави бавно – най-малко 3 седмици, и поне още 2 месеца се изчиства от грешки.
  2. готовата платформа – препоръчвам WordPress – е разработена така, че лесно да се сменя дизайна, а и да се инсталират всякакви добавки според нуждите на клиента. Могат и да се премахват излишните. Специално за WordPress има почти безкраен брой безплатни добавки (наричат се още плъгини – plugins), които лесно се добавят или махат. Така клиентът може лесно да променя сайта си според желанията си. Т.е., не е необходимo всичко да се знае предварително.
  3. Готовите платформи са разработени така, че вече са изчистени от грешки. Освен това много на брой специалсти непрекъснато правят някакви подобрения както на платформата, така и на добавките, които също ви излизат безплатно.
  4. Готовите платформи са SEO friendly – направени са така, чe търсачките лесно да индексират съдържанието им.
  5. Платформата WordPress е с контролен панел, за който всеки би могъл да ви помогне, т.е., не сте абониран до живот за първоначалния разработчик на сайта ви.
  6. Инсталира се с всички добавки и избор на тема (облик на сайта) за 2 до 4 работни дена.

В крайна сметка за бизнес сайт горещо препоръчвам да се използва сайт, базиран на WordPress, крайна цена за инсталация плюс теми и добавки –  макс 250 лв.

Ако искате да имате магазин, прочетете темата за Електронен магазин

Относно име на сайт и домейн – ТУК