Сайт – избор на домейн и хостинг

Понеже често ми се налага да пиша предложения за сайтове до хора, които идея си нямат какво е сайт, домейн, хостинг – ще се опитам тук да представя нещата достатъчно просто, за да може да ме разбере и човек от епохата преди компютъра.

Какво е сайт?

Сайтът е адресирана област в интернет, в която се намира информацията, която вие желаете да поставите.

Избор на хостинг.

Представете си го като апартамент, в който ще живеете и ще държите вашите вещи, и в който ще каните вашите гости. Изборът на хостинг (host – домакин) е в зависимост от това колко информация ще съхранявате и ще предоставяте.
За избора на хостинг-план е важно също така колко гости ще идват – т.е., броя посещения на сайта. За обикновен бизнес сайт е напълно достатъчен най-малкият хостинг-план.
Цените  са около 45 лева на година, аз лично познавам и препоръчвам SUPERHOSTING.BG или ICN.BG

Домейн. Избор на домейн.

Домейнът е е съвкупността от името на сайта и областта, в която се намира вашата информация. Формира се по следния начин:

www.[име-на-сайта].[област]

 • име на сайта: избира се или според името на фирмата ви, или според предмета на дейност, или според името на конкретен продукт. Това зависи от съдържанието, което ще предлага вашия сайт.
  Изборът на име трябва да е такъв, че да могат търсачките като Google, Yahoo, Bing  да се ориентират добре (SEO – Search Engine Optimization). Тук обаче се налагат компоромиси. Търсачките добре биха индексирали сайт за метални конструкции от типа: metal-constructions или metalni-konstrukcii – тиретата разделят смислово думите и е лесно за ориентация. Освен това търсачките са достатъчно ителигентни вече да разпознаят както английските думи, така и фонетично написаните български думи с латински букви. Но пък мен лично не ми харесва, защото е неудобно да се обяснява в разговор или по телефона, че се слага тире, че тирето  е средно, или долно – смятам го за неудобно и некрасиво. Не препоръчвам този подход. По-добрият за мен подход е да се намери една дума, описваща или дейността, или продукта, и да не е много дълга дума. Затова препоръчвам английския език, в който думите са кратки и позволяват съчетание от две думи в една. Например, ако дейността ви е ориентирана към предлагане на някаква услуга или продукт за лична употреба, може да използвате съчетание от вида MyProduct или YourProduct. Също нелоши съчетания могат да са Product4Me, Product2You – въпрос на ваше решение.
  По-добре е да се търси компромис в избора на област.
 • област: в зависимост от вида на сайта, от държавата и т.н. Технически правилният термин е  Top-level domain, но за улеснение нека използваме думата област.
  Областта подсказва и на потребителите, и на търсещите машини като Google, Yahoo, Bing частично или съдържанието на сайта, или местоположението. Например .com се използва за бизнес-сайтове, .us подсказва, че сайтът е американски, .eu – Европейска общност, .bg – български сайт, .me – личен сайт, .tv – телевизия, .gov – държавна или общинска организация и т.н.
  В нашия случай е най-добре да изберем следните области:

  • .com – идва от commercial, цена около 20 лв/год. Най-добрият избор, но и най-трудно се намира свободно име. Регистрира се лесно и без излишни формалности.
  • .eu – идвва от European Union,  цена около 15 лв/год. Тази област се индексира лесно от търсачките, относително отскоро е, намират се свободни имена по-лесно, подсказва, че сме европейски сайт, регистрира се лесно и без никакви формалности – ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ!!!!
  • .bg – идва от Bulgarian, цена около 60 лв/год, аз лично ги избягвам поради излишни усложнения при регистрацията. Правата за областта се държат от фирма REGISTER.BG, които са дъщерна фирма на Цифрови системи и доскоро поддържаха монопол при цена около 150-200 лв. От 2-3 години дадоха права и на други регистранти като подизпълнители и цените слязоха до 60 лв, но все още има повече формалности, отколкото при другите области.

Моля специалистите да отбележат, че тексът е написан за представяне пред НЕСПЕЦИАЛИСТИ, опитал съм се да го представя достъпно и относително кратко, макар и с известни компромиси откъм точност и терминология.

Избор на сайт
Електронен магазин