Ураганна буря в Габрово, 15 март 2013

Gabrovo, after the night hurricane, 2013, 15th March

Да взема да напиша няколко думи. След 17 часа на 14 март в Габрово се разрази буря. Ураганен вятър, като най-силно духаше някъде от 19 до 22 часа. През това време станаха и маса поразии – вятърът отнесе покриви, тенти, навеси, събори или пречупи почти всички големи иглолистни дървета в града. Бяха погромени автобусни спирки, летяха навсякъде парчета от покриви, керемиди, бяха съборени и много комини.

За огромно съжаление от строително скеле около сградата на НТС е изхвърчала талпа и е убила на място жена, преминаваща по пътя на около 50 метра от сградата.

Бачо Рачо – истинският – 15.03.2013 г. 10:35:07
Не допускайте циганите да мародерстват !
Обикалят по къщите и кооперациите и задигат всичко, което им попадне.Пред групите върви обикновено една приличаща на българка циганка с пътнически сак и уж разпитва за квартира . След нея идват другите с количките и каруците.Като скакалци са .Надяват се и тази вечер да няма ток и затова оглеждат домовете в които евентуално не живеят хора . Или тези, които ще бъдат напуснати в почивните дни, понеже обитателите им си отиват на село или на вилата , за да огледат там щетите си.
Бъдете особено внимателни с непознати любопитковци.

Тук е мястото да похваля за адекватната реакция управата на града, и кмета Таня Христова. Организацията беше добра, още вечерта беше организирано безопасно извозване на гражданите от улиците. Днес, още от сутринта всички служби са включени в почистването и още около 8 часа основните пътни артерии и централната част на града бяха до голяма степен почистени. Разбира се, големите нападали дървета няма как да бъдат премахнати толкова бързо.

Снимките по-долу са от централната част на града.

Това е най-сериозното бедствие, сполетяло града от времето на голямото наводнение през 1991 година.